Inzerce
DomůNovinkyŘemeslný trh podruhé se Štrúdlováním. Nejlepší závin mají letos u Horáků

Řemeslný trh podruhé se Štrúdlováním. Nejlepší závin mají letos u Horáků

Na letošním řemeslném trhu ve Slušovicích se sešly téměř čtyři desítky řemeslníků a prodejců. Velký úspěch měly především u dětí keramická dílnička paní Hany Svobodové či malování na tašky Marty Hefkové. Návštěvníci se mohli zblízka podívat například na řemeslo pletařské – dva šikovní košíkáři předváděli výrobu, nebo sledovat při práci známého dráteníka Pavola Adamce z Vizovic.

„Původně jsme měli přihlášených řemeslníků více, ale tentokrát se vše sešlo tak, že přibližně deset z nich se odhlásilo, ať již kvůli nemoci své či dětí – nebo z jiných důvodů. Navíc v tomto termínu bylo naplánováno v okolí více akcí. Přesto si myslím, že kdo chtěl, určitě si mohl vybrat z nabídky krásných rukodělných výrobků či pochoutek – ať již frgálů, trdelníků či sýrů,“ řekla portálu Horní Podřevnicko pořadatelka Jana Kapustová, vedoucí městské knihovny ve Slušovicích. O doprovodný program se postaralo Divadlo eMILLIon. Jeho herci a zpěváci bavili kramářskými písněmi a dalšími výstupy střídavě v sále sokolovny a na sokolské zahradě. Zároveň měli připraveno několik her pro děti.

Součástí řemeslného trhu bylo i druhé Slušovické štrúdlování. Letos se přihlásilo třináct amatérských pekařek či pekařů a rozhodně bylo co obdivovat i na čem si pochutnat. Před polednem zasedla pětičlenná komise složená ze zástupců a občanů Slušovic. Každý z porotců ohodnotil jednotlivý štrúdl určitým počtem bodů. O půl druhé pak starosta Petr Hradecký vyhlásil z pódia výsledky. Vítězkou voňavého soutěžního klání se stala Eva Horáková ze Slušovic, která za svůj skvělý štrúdl obdržela značkový kuchyňský robot s bohatým příslušenstvím. Místo druhé a domácí pekárna patřily Janě Pavelkové, která je původem také ze Slušovic. Bronzový stupínek obsadila rovněž domácí Marcela Čalová, která si za své umění vysloužila výrobník sody od Sodastreamu. „Výherkyním ještě jednou blahopřejeme. A děkujeme i ostatním pekařkám a pekařům, že se zúčastnili. Oceněna byla první tři místa, ale také ostatní štrúdly měly co do sebe a byly jak vizuálně, tak chuťově zajímavé. A musíme vyzvednout i onu vizuální stránku, některé ze štrúdlů nám byly předány s krásnou oblohou, ať již ve formě zeleniny u slaného zeleninového štrúdlu, tak ve formě sušených jablíček u jiného. Všechny vypadaly luxusně,“ doplnila Jana Kapustová.

O ochutnávku po vyhlášení výsledků byl velký zájem. Nejprve se jako loni (více o minulém ročníku zde) zaprášilo po výherních štrúdlech, ale také ostatní dlouho na podnosech nezůstaly.

„Těšíme se, že v příštím roce se zapojí i další spoluobčané a přespolní, pro které je soutěž rovněž otevřena. Vždyť štrúdl je v našem okolí oblíbená pochoutka a určitě i ten jejich je u nich doma ten nej,“ přidala Jana Kapustová na závěr výzvu a pozvánku za pořádající Město Slušovice.

Vítězný recept podle Evy Horákové zde Slušovic:

Pro 1 nohavici štrúdlu: Suroviny: listové těsto/ 4 jablka (2 červená, 2 zelená) / rozinky (přes noc v rumu) / mandle plátky/ vejce na potření/ skořice mletá/ vanilkový cukr s vanilkou bourbon Postup: těsto připravíme, dovnitř poklademe směs na plátky nastrouhaných jablek smíchaných se skořicí, mandlemi, rozinkami, trochou cukru s rumovou příchutí. Zabalíme v závin, potřeme rozšlehaným vejcem, dozdobíme plátky mandlí a pečeme asi 20 min. Po upečení posypeme vanilkovým cukrem.

HLavní partneři